Står du overfor at skulle sælge huset, kan energiforbedringer skubber salgsprisen godt op. En undersøgelser viser at forbedringerne kan hæve salgsprisen med hele 500 kr. pr kvm boligareal.* Dette svarende til 75.000 kr forøgelse i salgspris for et hus på 150 kvm.
*Kilde: danskbyggeri.dk
Står du overfor at skulle sælge huset, er det lovpligtigt at du kan forelægge en gyldig energimærkning overfor sælger. Faktisk er det slet ikke lovligt at udbyde en bolig til salg, hvis energimærkningen ikke kan indgå i annonceringen enten gennem ejendomsmælgere eller ved selvsalg. Det er altså dit ansvar, at der fremlægges en gyldig energimærkning ved salg eller udlejning.
Dog er der enkelte bygninger, hvor du ikke behøver en energimærkning. Specielt gælder det, at er et sommerhus ikke nybygget, er det fritaget fra en ordningen. Det samme gælder for fredet og fritstående bygninger under 60 m2 eller bygninger der sælges til nedrivning.
Energimærke til energiforbedringer?
Vil du have fingerne i de 2 milliader der er afsat frem til 2026. Det kan du sagtens få, det kræver blot en gyldig energimærkning!
Det er blevet politisk besluttet, at man skal til at reducere mængden af Co2 som de danske hjem udleder. Inden 2030 er det f.eks målet at alle olie- og gasfyr skal udskiftes til et grønnere alternativ. Alene dette menes at kunne spare en udledning på 700.000 tons Co2.
Andre muligheder kan være til forbedringer at loftisolering, hulmursisolering, der vil give en væsentlig plus på energimærkningen, alt afhængig af boligens nuværende stand.
På baggrund af en analyse om energibesparelsespotentiale i de danske enfamiliehuse, står det klart, at der er et stort uforløst potentiale i at få energioptimeret de danske boliger. 59% af boligerne har altså en energimærkning på D-G, hvilket ikke er imponerende. Med forbedringer af disse, vil vi ikke vil det blot spare millioner af tons Co2 i udledning, men din varmeregning, vil også blive væsentligt reduceret. Et hus med en energimærkning G bruger cirka 20 gange mere energi end et hus med en mærkning A2020, der altså er de nye og strengere krav bygningsreglementet stiller til boligenes energiudledning.
Få penge til energiforbedringer
For at kunne ansøge om at få tilskud til energiforbedringer, skal du have følgende:
- Dokumentation af en gyldig energimærkning af din bolig
- Tro og loveerklæring
- Samt dokumentation for ejerskab af boligen
Disse tre dokumenter vedhæfter du sammen med din ansøgning, som du kan udfylde på sparenergi. Det er også her du kan klikke af hvilke energiforbedringer du vil ansøge om og inden da, på baggrund af din adresse, se hvor meget du kan få i tilskud, såfremt din ansøgning bliver godkendt.
Prisen på energimærkning?
Da der her som så mange andre steder er fri konkurrence, er der altså ikke fastlagt hvad prisen på energimærkningen er. Det kan derfor svinge utroligt meget og du opfordres derfor til at indhente flere forskellige tilbud for denne ydelse.
Selvom konkurrencen er fri ligger der dog en begrænsning, som alle skal holde side indenfor, uanset hvor i landet og af hvilken virksomhed energimærkningen udføres. Prisen på energimærkning har nemlig en øvre grænse som ikke må overgåes. Dette er dog kun gældende indenfor visse m2. Ved større bygninger og erhvervsejendomme gælder andre regler.
Gældende grænser (priser inkl moms):
- Bygninger fra 60-100 m2: 6.113 kr.
- Bygninger fra 100-199 m2: 6.726 kr.
- Bygninger fra 200-299m2: 7.336 kr.
- enfamiliehus uden bygningsgennemgang: 1.106 kr.
Hvad er en energimærkning?
Energimærkningen beskriver hvor energivenlig boligen/ejendommen er og hvilke energivenlig tiltag der kan skabe forbedringer. Rapporten udføres af en beskikket bygningssagkyndig hvis formål at synliggøre boligens klimavenlighed for at fremme de forbedringer der skal reducere omkostningerne og klimatrykket.
Den bygningssagkyndig skal være fra et certificeret energimærknings firma, for at må udføre gennemgangen, som skal ske i henhold til gældende ISO-standarder.
For at sikre en høj kvalitet af energimærkningerne der udføres, tjekkes alle virksomheder i form af strikprøver af energistyrelsen med jævne mellemrum. Vil du klage, er det også til styrelsen at dette gøres.
Det færdige resultat af boligens mærkning bliver vurderet på en skala fra A til G, som vi kender det fra de fleste hårdehvidevare.
Udløbsdato på energimærkning?
Som så meget andet, er der på energimærkningen en udløbsdato. Dette for at sikre, at køber får det bedste indblik i boligens energimæssige stand ved købet. Dog er der for energimærkningen en lille undtagelse.
Mærkningen er fra den dato den sagkyndig har færdiggjort rapporten gyldig i 10 år. Dette er dog kun gældende for rapporter der er udført efter d. 1 februar 2011. Er dit energimærke lavet i perioden fra 1 september 2006 til 31 januar 2011 er denne kun gyldig i 7 år.
Som noget helt specielt med et energimærk til boliger eller ejendomme, er at de kan genbruges, såfremt de holder sig indenfor førnævnte tidsperiode. Er dit energimærke på boligen ældre, er det ikke andet for, end at fremskaffe et nyt. Dog er der én undtagelse mere. Dit energimærke er heller ikke gyldig, hvis du har lavet væsentlige energiforbedringer i boligen, lavet en tilbygning der har direkte indvirkning på energiforbruget.
Bygninger der skal energimærkes for private
Der er helt klare regler for hvornår en bolig skal energimærkes og hvornår den ikke skal. Helt grundlæggende skal alle nyopførte bygninger på mere end 60m2 have udført en energimærkning.
For nybyggeri er det for at sikre at huset lever op til det krav som bygningsreglementet stiller krav om. Huset må først tages i brug, når det er færdigmeldt til kommunen og lever op til de energimæssige krav.
Det er idag gældende for en lang række boliger at der stilles krav om en energimærkning enten ved salg, men også ved udlejning.
- Enfamilieshuse og række,- kæde eller dobbelthuse
- Bygninger med ejerlejligheder
- Bygninger med andelsboliger, anparter og aktier i boligfællesskab
- Bygninger til udlejning eller bygninger med lejeboliger
Når det kommer til salg af lejligheder gælder der lidt specielle regler. Det uanset om det er en ejer, andel-, eller anpartslejlighed i en etageejendom. Her der det ikke dig selv der skal fremskaffe mærkningen, men foreningen for ejendommen der skal betale.
Er du derimod andel eller anpartshaver af et parcelhuse samt række-, kæde- og dobbelthuse, har du selv ansvaret for at fremskaffe mærkningen til salg også selvom man er medlem af den forening.
Har du flere bygninger får samme grund, skal i som udgangspunkt energimærkes hver for sig, såfremt de ikke er fritaget for mærkningsordningen. Hvert resultat kan godt indgå i samme rapport.
Fritagelse af energimærkningen for private
Har du læst afsnittet herover, kommer det dig nok ikke som en overraskelse, at nyopførte fritliggende bygninger med et etageareal på under 60m2 er fritaget fra en energimærkning. Dog er der også andre undtagelser der kommer med ind under denne grænse. Det er blandt andet gældende for:
Klagemuligheder over energimærkningen
Der bliver holdt fra energistyrrelsen holdt et skarpt øje med de forskellige energimærkningsfirmaer. Følger de ikke de fornødne retningslinjer forlagt af energistyrrelsen, kan det ende med sanktioner til det enkelte firma.
Er du ikke tilfreds med rapporten har du mulighed for at klage over den indtil den er 1 år gamle.
På energistyrrelsens hjemmeside kan du finde klageskema og yderligere information.