Siden 2003 er mere end 60% af klagerne, indgivet i forbindelse med ejerskifteforsikringen, vundet af forsikringsselskaberne*. Det er derfor endnu vigtigere at du vælger den rigtige ejerskifteforsikring og det rette selskab!
*Kilde: Ankeforsikring.dk
Der er ikke noget at sige til, hvis du føler dig lidt rundtosset og generelt synes det med ejerskifteforsikring er dødkedeligt! Det er nemlig lidt af en jungle at kaste sige ud i. For mange danskere kan det være svært at finde hoved og hale i, hvordan man får den ejerskifteforsikringen der er bedste!
Et boligkøb er nok den største investering og skader kan hurtig koste mere, end du har på kistebunden. Så hvem vil ikke have den bedste forsikring, så man er dækket ind i hoved og røv – undskyld mit sprog!
- Den dyreste er ikke nødvendigvis den bedste
- En basis ejerskifteforsikring
- Den udvidet ejerskifteforsikring
- Minimumskrav, før du kan tegne en ejerskifteforsikring
- Tjek forsikringsselskaberne inden køb af ejerskifteforsikring
- Sammenlign for at få den bedste ejerskifteforsikring
- Ejerskifteforsikring VS husforsikring
- Er en ejerskifteforsikring en god idé
- Hvad dækker en ejerskifteforsikring
- Hvad dækker en ejerskifteforsikring ikke?
- Hvad koster en ejerskifteforsikring?
- Ejerskifteforsikring på ejerlejligheder
- Ejerskifteforsikring på nybyggeri
- Ejerskifteforsikring ved køb af sommerhus
- Ejerskifteforsikring ved salg af sommerhus
- Få et forsikringstilbud
- Ejerskifteforsikring – hvad er det?
- FAQ
Men hvad gør du så herfra?
Vi har slebet manchetten og sat os for at hjælpe dig ud af den tilgroet jungle. Vi vender alle byggesten, så du kan finde den bedste ejerskifteforsikring for jer. Og ja for jer! Huset tilstandsrapport, elinstallationsrapporten mv. er forskellig fra andre huse, så det er er godt for naboen er ikke nødvendigvis også godt for jer.
Den dyreste er ikke nødvendigvis den bedste
Lad os slå det fast fra starten. En dyr ejerskifteforsikring er ikke ens betydning med, at det er her I får den bedste dækning!
Alle selskaber der tilbyder forsikringen, skal give jer den samme basisdækning. Dækningen er et lovkrav fra staten, for at sikre at minimumsdækningen for boligkøbere er ens. Om der tilbydes ekstra i forsikringen er kun en fordel for jer og noget i bør undersøge.
Muligheden for en udvidet dækning er der også. Her kan du ikke gå efter prisen alene. Den udvidet dækning bliver du nød til at tage et hovedspring ned. Nærlæs betingelserne fra ende til anden, så du kan sammenligne prisen vs. dækning fra selskab til selskab. Husk som tidligere nævnt, er dækningen individuel.
Ved at nærlæse tilbudene, vil du med stor sandsynlighed opleve, at den dyreste ikke nødvendigvis er den bedste ejerskifteforsikring!
En basis ejerskifteforsikring
Forsikringen med basisdækningen, dækker det som “lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom” minimum kræver. Man er altså dækken for skader på bygningerne i en periode på 5 eller 10 år.
Husk at ejerskifteforsikringen ikke dækker det nævnte i tilstandsrapporten, såfremt de er beskrevet korrekt af den byggesagkyndige. Dog dækker den heller ikke forhold som den tidligere ejer har gjort køber opmærksom på.
Den udvidet ejerskifteforsikring
Vælger du at anskaffe den udvidet forsikring, har du den samme dækning som basisforsikringen. Udover skader på bygningen, vil den også dække forhold uden for husets fire vægge.
Uanset om den ene eller anden ejerskifteforsikring vælges, er det vigtigt at læse betingelserne grundig igennem, selv det med småt. Selvom dækningerne ser ens ud, kan der være forskel i betingelserne fra selskab til selskab. Herunder eksempler op hvad den udvidet forsikring kan dække:
- Ulovligt udført indretning i boligen, fx manglende vådrumssikring
- Hvis kloak- og stikledninger på grunden er udført ulovligt.
- Skader på stikledninger og kloak
- Forurening på grunden
- Udslip af forbrugsvand, olie eller naturgas i forbindelse med en skade
- Afrensning skimmelsvamp på indbo
For dig som sælger:
Du skal kunne fremvise eller dokumentere en gyldig tilstandsrapport og elinstallationsrapport for at kunne tegne en ejerskifteforsikring. Du skal betale halvdelen af beløbet som ejerskifteforsikringen lyder på. Acceptere køber ikke dit tilbud, er du stadig forpligtet til at betale halvdelen af forsikringen du har tilbudt køber.
Minimumskrav, før du kan tegne en ejerskifteforsikring
Før i kan indhent tilbud på en ejerskifteforsikringer, er der et par forhold der skal være opfyldt. I skal have en gyldig tilstandsrapport samt el-rapport som dokumentation for boligens stand.
Når dokumenterne er udført, skal du fremsende disse til dit forsikringsselskab som efterfølgende vil fremsende dig et tilbud.
Har du styr på hvilken dækning der er bedst for dig?
Hvis i ikke har styr på hvilken dækning i ønsker, er det svært at indhente og sammenligne tilbud. I kan vælge mellem to forskellig dækninger. En basis dækning og en udvidet dækning.
Som nævnt tidligere dækkede en basis dækning boligen ud til og med ydersiden af fundamentet. Alt herfra kan du altså ikke få dækket. Det er denne dækning som er et lovkrav og som indeholder en basisdækning som alle selskaber som minimum skal opfylde.
Den udvidet dækning, dækker det samme som standarden, men inkludere også skader fra fundamentet og ud. Dette kan altså være jordforurening, skader på kloak stikledninger, som også bliver dækket.
Selvrisiko på ejerskifteforsikringer er maksimalt 5.100 kr. pr. skade. Selvrisikoen må ikke overstige 51.000 kr. i forsikringsperioden, hvilket gælder på basis og den udvidet ejerskifteforsikring.
Yderlig skal du være opmærksom på, at basisdækningen har en bagatelgrænse på 5.100 kr. hvilket vil sige, at skadessum på under 5.100 kr. dækkes ikke.
Der er altså lidt at tage stilling til, inden i begynder at indhente tilbud fra de forskellige selskaber.
Har i allerede taget beslutningen, er det blot at trække i arbejdstøjet og begynde at indhente tilbud for at finde den bedste ejerskifteforsikring! Men vær opmærksom på forsikringsbetingelserne. Lige så mange forsikringsselskaber der tilbyder en udvidet ejerskifteforsikring, lige så mange forskellige beskrivelser finder du af hvad de dækker.
Det kan altså virke som en fuldstændig umulig opgave at sammenligne de forskellige tilbud. Sæt dig i rolige omgivelser, med arbejdslampen tændt og æd dig igennem betingelserne.
Vær ekstra opmærksom på forbehold
Når i læser jeres forskellige tilbud igennem, skal i være ekstra opmærksom på, om forsikringsselskabet har taget flere forbehold sammenlignet med de andre.
Tilstandsrapporten, der er et overblik over huset tilstand, kan nemlig være udslagsgivende for de ekstra forbehold, selskabet skriver ind i din ejerskifteforsikring. Jo flere forbehold, jo dårligere dækning.
Dog kan selskaberne ikke urimeligt plastre ejerskifteforsikringen til med forbehold, så du ikke er dækket på et eneste punkt. For at et forbehold kan være gældende, skal forbeholdet altså være konkret. Det skal altså gå på en bestemt bygningsdel eller installation. Et forbehold er ikke gældende, hvis det er generelt på en bygningsdel eller en type af skade.
Forsikringsselskaberne ligger inde med alt nødvendig data, om hyppige skader, for den type af hus som i ønsker forsikret. Fremgår en af de hyppige skader ikke af tilstandsrapporten, kunne dette medføre et forbehold. Dette da skaden med overvejende sandsynlighed, vil komme inden for dækningsperioden.
Tjek forsikringsselskaberne inden køb af ejerskifteforsikring
Det er ikke let at finde den bedste ejerskifteforsikring, så tør sveden af panden og fortsæt arbejdet lidt endnu.
Udover de mange andre parameter vi indtil nu har gennemgået, bliver i nød til at kende til lidt statistikker. Skulle i være så uheldige at havne i en situation, hvor der er brug for at inddrage ejerskifteforsikringen, skal afgørelsen gerne falder ud til jeres side. Tjek derfor selskaber igennem for kundeklager, tabte sager mv. så i får en god fornemmelse af hvordan jeres situation er, hvis i havner her.
Der kan opstøves rigtige mange eksempler, på familier der er havnet i tvister med forsikringsselskabet i forbindelse med skader. Tvisterne trækkes ofte langdrag og familier der er i god tro købte en ejerskifteforsikringen, ender som en lus mellem to negle. Gør dig derfor den bjørnetjeneste og dyk ned i statistikkerne af de enkelte udbydere af ejerskifteforsikringer.
Sammenlign for at få den bedste ejerskifteforsikring
- Umildbart er der ingen god grund til forskellen i prisen på ejerskifteforsikringerne. Nogle forsikringsselskaber indregner en risikofaktor, der er med til at forhøje prisen, som ikke findes ved andre. Du kan selvfølgelig ikke sammenligne en udvidet med en standard. Hold tilbudene op ved siden af hinanden, så du kan se dækningen vs. pris.
- Den dyreste vs. den billigste ejerskifteforsikring. Husk at der er et minimum, som alle forsikringsselskaber skal overhold i forhold til dækning. Med det i mente skal du ikke vælge den dyreste forsikring. Dog kræver det lidt mere af dig, hvis du vælger det udvidet forsikring. Den bedste ejerskifteforsikring kræver du trækker i arbejdstøjet.
- Der er stor forskel på dækningen fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Cirka 50% af udbyderne af forsikringsselskaberne har muligheden for at købe den udvidet ejerskifteforsikring. Udover standard betingelserne, kan de stort set sammensætte dækning efter behov og det er her det begynder at blive svært.
- Det kan ikke siges nok gange. Gå alt igennem! Læs tilstandsrapporten igennem, sammenhold den med husbeskrivelsen, med hvad forsikringen dækker. Kun på den måde finder man den bedste ejerskifteforsikring.
- Hvorfor vælge en udvidet eller en standard forsikring og forskellene herimellem? Den helt stor forskel mellem de to er dækning og prisen. Jo mere dækning jo dyre ejerskifteforsikring. Basis dækingen dækker huset til og med yderkant fundament hvor den udvidet også dækker ulovlig bygningsindretning, forurening i grunden med videre.
- Skal man have husforsikring og ejerskifteforsikring samme sted? Nej, det er ikke noget krav forsikringsselskaberne kan stille og måske mere et levn fra gamle dage. Nogle personer vælger at gøre det af den årsag, at alt er samlet ét sted, men om det så er den bedste ejerskifteforsikring, næppe.
- I dag er det sådan, at det er dig som køber der skal føre bevis for at skaden skal dækkes. Har du to af hinanden uafhængige selskaber, kan selskabet hvor du har husforsikringen, ofte være dig behjælpelig med at få ejerskifteforsikringen til at dække.
- Dækker ejerskifteforsikringen bedst ved at vælge dækning i 5 eller 10 år? Der er en ganske markant forskel på, at vælge dækningen afhængig af om du vælger den 5 eller 10 årige dækning. Dog kan det gå hen og blive en dyr fornøjelse, hvis skaderne opstår efter de 5 år. Selvom man har mulighed for at udvide en 5 årige forsikring, forglemmes det og dækningen bliver altså ikke forlænget og skaderne opstår. Vi opfordre derfor til at vælge den 10 årige dækning.
- Kan man tjekke selskaberne inden man vælger ejerskifteforsikring? Der er nogle overordnet punkter, hvor i kan tjekke forsikringsselskaberne. På ankenævnets hjemmeside finder du et overblik over hvor mange klager, vundne og tabte sager det enkelte selskab har fået. Tilmed bør i undersøge om selskabet er medlem af grantifonden. Skulle selskabet gå konkurs, dækker garantifonden for de skader, der allerede er sket. Er selskabet ikke medlem af garantifonden har du altså ingen dækning såfremt selskaber gå konkurs.
Tilmed er den en god idé at kigge trustpilot for at få en fornemmelse af hvad andre kunder siger. - Kan man ikke bare vælge den ejerskifteforsikring sælger tilbyder ved boligsalget? I de fleste tilfælde vil det være en dårlig handel for dig som køber. Sælger vælger altid den billigste forsikring, da han holder halvdelen af omkostningerne hertil. Sælger kigger ikke på dækningen, men udelukkende på prisen når de vælger.
Ejerskifteforsikring VS husforsikring
Er den ene mere vigtig en den anden, nej. De dækker nemlig to vidt forskellige ting og er der for vigtige at have i forbindelse med hushandlen.
Men har du styr på forskellen og hvorfor de er lige vigtige?
Som du nok allerede har læst, dækker ejerskifteforsikringen skjulte fejl og mangler – både sælger og køber. Det er de skjulte fejl og mangler som huset måtte gemme på indtil den dag nøglerne overdrages til den nye køber af huset.
En husforsikring dækker dig den dag du overtager huset, men har fokus på flere forskellige elementer end skjulte fejl og mangler. Den kigger nemlig også på stormskader, skybrud, kortslutninger og en lang række andre elementer.
Finder du fejl i huset efter overtagelsen som f.eks en nedslidt husmur der har forårsaget skader og kræver, at murværket skal omfuges, er det op til taksatoren at vurdere hvornår skaden er opstået (før eller efter nøgleoverdragelse). Herefter afgøres det om det er ejerskifteforsikringen eller husforsikringen der skal inddrages i forsikringssagen.
Er en ejerskifteforsikring en god idé
Selvom det kan virke som en stor udgift, vil det altid være en god idé at investere i en ejerskifteforsikring. Prisen på forsikringen kan vise sig at være håndøre, hvis der findes fejl eller skader på bygningen eller kloaksystemet der skal udbedres.
Hvad dækker en ejerskifteforsikring
Der er rigtig mange søgninger på:
- Dækker ejerskifteforsikringen nyt tag?
- Dækker ejerskifteforsikringen kloak?
- Dækker ejerskifteforsikringen skimmelsvamp?
- Dækker ejerskifteforsikringen borebiller?
- Dækker ejerskifteforsikringen fugt?
- Dækker ejerskifteforsikringen asbest?
- Dækker ejerskifteforsikringen ulovlige installationer?
- Og listen kunne blive længere…
Men sagen er den, at forsikringen dækker skjulte fejl og mangler. Dog afhænger det også af hvilken type ejerskifteforsikring du vælger og dækningen gælder fra det tidspunket hvor køber overtager boligen. Der er selvfølgelig altid undtagelser. Læs afsnittet herunder og bliv klogere på hvornår udgifterne til fejl og mangler dækkes.
Hvad dækker en ejerskifteforsikring ikke?
Først og fremmeste afhænger det helt af hvilken en af de to forsikringer du vælger. Der er dog et par betingelser, der skal være opfyldt, før du kan få skader eller mangler dækket.
- Skaderne må ikke fremgå af tilstands- eller elinstallationsrapporten
- Fejl og mangler som sælger har gjort Jer opmærksomme på
- Fejl og mangler der er synlige ved gennemgangen
- Mindre skader der ikke har den store betydning
- Hvis skaden må være forventelig af et hus der har samme alder og stand som dit. Det er derfor vigtigt, man læser hustypebeskrivelsen der findes i tilstandsrapporten. Denne beskriver dens tids boliger og de typiske fejl og mangler den tids boliger har. F.eks vil fugt i kælderen fra boliger fra 40érne ikke blive dækket, da dette er forventligt.
Hvad koster en ejerskifteforsikring?
Inden du begynder at hænge dig for meget i priser, skal du gøre op med dig selv hvilken dækning der ønskes. Her er nemlig muligheden. En basisdækning men også en udvidet dækning.
Det er muligt at få ejerskifteforsikringer på enfamiliehuse, sommerhuse, rækkehuse og ejerlejligheder. Alt efter hvilken du ønsker priser på og hvilken forsikring der vælges, er prisforskellen mellem 12.000 – 50.000 kr. Hvilket er et engangsbeløb!
Inden du vælger hvilket selskab du køber forsikring ved, kan vil det være en god idé at lave som meget baggrundtjek af virksomhederne. Udover prisen overvej også følgende:
- Husk at du frit kan vælge forsikringsselskab! Du behøver altså ikke købe ejerskifteforsikringen, hvor du har andre forsikringer. Det er oplagt at få tilbud fra sit nuværende selskab, men “pakketilbud” gør det ikke nødvendigvis ikke billigere.
- De store forsikringsselskaber har ofte mange produkter og er ikke nær så specialiserede som Dansk boligforsikring.
- Da Husejernes forsikringsselskab gik konkurs. Det betød altså, at husejere med ejerskifteforsikring her, stod uden en forsikring.
- Overvej også hvor mange klager og hvor sager virksomhederne ikke har fået medhold i. Dyk mere ned i statistikkerne, få informationerne om det enkelte selskaber på ankeforsikring.
Ejerskifteforsikring på ejerlejligheder
Ja det er muligt at tegne en ejerskifteforsikring på ejerlejligheder hvilket også langt de fleste forsikringsselskaber tilbyder. Alligevel er det meget få der tegner en ejerskifteforsikring. Hvilket der er forbundet en større risiko med, som ikke mange tænker over.
Helt de samme regler gælder for ejerlejligheder som gælder for bolig-/huskøb. Man er stadig bundet af et 10 årig fejl- og mangelansvar efter lejligheden er blevet solgt! Nogle er nok ikke opmærksomme på dette, men tager man sælger kasketten på, er tilstandsrapporten på ejerlejligheder også noget mere omfattende at få udført end på et hus, hvilket også kan gøre det til et bevidst fravalg.
Nogle forsikringselskaber begynder at tilbyde en sælgeransvarforsikring med en varierende dækningsperiode. Hvis du vælger at gå med denne i stedet for en ejerskifteforsikring på lejligheden, skal du være sikker på, at du er lige så godt dækket af ansvarsforsikringen som af ejerskifteforsikringen.
Ejerskifteforsikring på nybyggeri
Der er ikke behov for at tegne en ejerskifteforsikring på nybyggeri, du er nemlig dækket! Det firma du bygger igennem er nemlig, efter lov, forpligtet til at tegne en byggeskadeforsikring på helårsboliger. Selv om det er lov, så tjek en ekstra gang at prisen er med i den samlede entreprisesum inden du skriver under.
Byggeskadeforsikringen dækker i en periode på 10 år, for ulovlige byggeskader med videre. Forsikringen tegnes ikke ved sommerhuse der ikke er beregnet til helårsboliger, eller hvis du selv som bygherre står for byggeriets udførrelse.
Ejerskifteforsikring ved køb af sommerhus
Det er vigtig ikke at blive forblændet af den charme et sommerhus kan have. Det er lettere at overse åbenlyse fejl og mangler, som du vil komme til at hæfte for. Det er vigtigt at der foreligger de fornødne dokumenter. Foruden disse vil du ikke kunne tegne en ejerskifteforsikring. Du skal altså være sikker på, at du kan få indblik både tilstandsrapporten og el-installationsrapporten inden du underskriver kontrakten. Såfremt disse rapporter ikke forlægger, hæfter sælger for et 10-årige fejl og mangelansvar og du skal rette det økonomiske krav mod sælger.
Har sælger indhentet et tilbud på dækning, skal sælger kun betale halvdelen af det beløbet. Som køber skal behøver du ikke acceptere tilbudet på forsikringen fra sælger. Du kan godt vælge et andet forsikringsselskab, men sælger skal kun betale halvdelen af omkostningerne af den forsikring sælger har indhentet.
Ejerskifteforsikring ved salg af sommerhus
Ønsker du at sælge jeres sommerhus, er det ikke et krav, at du skal tilbyde sælger at betale halvdelen af ejerskifteforsikringen. For at få forsikringen, skal du have udarbejdet en tilstandsrapport og el-rapport før det er muligt at indhente tilbud fra forsikringen. Der er selvfølgelig en del udgifter forbundet med disse rapporter, men du bør anskaffe dig disse, da du ellers vil hæfte for fejl og mangler køber retter mod dig 10 år.
Få et forsikringstilbud
Om du skal købe eller sælge din bolig, bør du som minimum indhente flere tilbud, for at få de bedste vilkår.
For sælger:
Når du står med en godkendt tilstands- og el-rapport, kan du indhente tilbud på ejerskifteforsikringen. Som sælger skal du blot tilbyde køber at betale halvdelen af forsikringen. Det er derfor klogt at vælge den billigeste forsikring!
For køber:
Du bør ikke acceptere den ejerskifteforsikring sælger tilbyder dig. Ofte vælger sælger den billigste og dækker omfangsrigt nok? Du skal være skråsikker på, at den dækker de rette forhold, hvis du acceptere.
Du bør selv indhente flere forskellige tilbud. Læs dem grundigt igennem, inden du acceptere et tilbud. Derved sikre du dig, at du står med den bedste dækning, hvis der
Ejerskifteforsikring – hvad er det?
Det er ikke hver dag du står og skal anskaffe dig en forsikring af den typer. Derfor er det også normalt, spørgsmålene begynder at hobe sige op. netop derfor, har vi sammensat dette skriv.
En ejerskifteforsikring dækker de skjulte fejl og mangler der måtte være, efter køber har overtaget boligen. Forsikringen skal være tegnet før køber underskriver købskontrakten. Dokumentet er med til at give køber en vis ro i maven, da eventuelle store omkostning kan dækkes, såfremt skaderne ikke er beskrevet i tilstandsrapporten.
Årsagen til, at du ikke får de beskrevne skader fra tilstandsrapporten dækket, er at du ved besigtigelsen er blevet bekendt med skaden. Skader anmærket i rapporten, skal du selv du selv står for udbedring herunder omkostningerne.
Tilbyder sælger dig en ejerskifteforsikring i forbindelsen med handlen, er sælger som udgangspunkt fritaget fra det 10-årige fejl og mangelansvar. Opstår der skader efter handlen, skal du henvende dig til forsikringsselskabet hvor ejerskifteforsikringen er tegnet. Dette er dog betinget af, at køber tilbyder ejerskifteforsikringen. Det er nemlig ikke et lovkrav, at der skal foreligge en ejerskifteforsikring. Udeblivelse af dette dokument skaber både utryghed i bolighandlen, men gør også, at skadesomkostningerne skal betales af sælger. Det er i dag ikke ofte at man ser boliger blivet solgt uden en ejerskifteforsikring.
Dog sker det og i de tilfælde rådes man til at snakke med en advokat og byggesagkyndig om forholdene.
Opstår der en skade. Er du i tvivl om hvilken af tilbudene du skal vælge, så få din boligadvokat til at gå tilbudene igennem.
FAQ
Hvilken ejerskifteforsikring skal jeg vælge?
Det afhænger helt af din situation, men den dyreste er ikke nødvendig vis den bedste. Læs mere her
Hvad koster en ejerskifteforsikring?
Prisen kan variere meget og afhænger til hvilken type af ejendom du ønsker pris. Læs mere her
Hvilken ejerskifteforsikring er bedst?
Det kræver hårdt arbejde at finde den bedste. Her har du 10 tips til hvordan du finder den. Læs mere her
Hvad dækker en ejerforsikring?
Det afhænger helt af hvilket type du vælger. Læs mere her
Hvad er ejerskifteforsikring?
En ejerskifteforsikring er en dækning mod de skjulte fejl og mangler. Læs mere her