Vidste du, at du siden 2016* har kunne spare op til 60% på din elinstallationsrapport? Hvis du også vil spar penge for den samme rapport uanset udbyder, så læs med her.
*Kilde: Boligejer.dk
Det har siden 2012 været et lovkrav at sælger fremskaffer en gyldig elinstallationsrapport sammen med en tilstandsrapport såfremt man ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med hussalget.
Rapporten er med til at give køber et indblik i standen/kvaliteten af husets elektriske installationer og fremskaffelse af ejerskifteforsikringen sælger tryghed efter købsaftalen er underskrevet.
Priser på el-installationsrapport
*Siden 1. januar 2016 har Sikkerhedsstyrelsen ikke fastsat en loft for vederlaget på elinstallationsrapporter. Vi satte os for at lave en mindre undersøgelse, for at give dig et indblik i, hvor stor prisforskellen kunne være. Som de ses herover, kontaktede vi 20 forskellige virksomheder og forespurgte på den helt samme rapport for den helt samme villa på samme adresse rundt i Danmark.
Som det ses meget tydeligt på grafen herover, er det en større prisforskel på den hel samme rapport, det helt samme stykke arbejde. Det kan altså derfor godt betale sig at indhente flere tilbud på elinstallationsrapporten.
Lovpligtig elinstallationsrapport
Det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet en elinstallationsrapport i forbindelse med dit salg. Dog skal der forelægge en gyldig elinstallationsrapport sammen med en gyldig tilstandsrapport for at du som sælger kan indhente tilbud på en ejerskifteforsikring ved dit eller andet forsikringsselskab. Med forsikringen i hånden, kan du fraskrive dig dit sælgeransvar efter hushandlen er gået igennem.
Hvad er en el-rapport
Elinstallationsrapporten er en uvildig og professionel gennemgang af boligens elektriske installationer, deres lovlighed og funktionsdygtighed. Rapporten skal udføres af en elinstallatørvirksomheden der er godkend af sikkerhedsstyrelsen til at udføre arbejdet. Rapporten blev en del af huseftersynsordningen i 2012, da man fandt en stor andel af graverende fejl. Fejl der var så alvorlige at de hurtigt kunne starten en brand. Hos forsikringsselskaberne oplevede en stigning i antallet af fejl i bygningernes installationer.
Det er dit ansvar som sælger, at anskaffe rapporten og du må efter reglerne ikke henvises af en ejendomsmægler til til elinstallatørvirksomheden.
Sikkerhedsstyrelsen fører jævnligt tilsyn med arbejdet om elinstallationsrapporter. Fører tilsynene til gentagende grov overtrædelse, kan sikkerhedsstyrelsen tilbagekalde en virksomhedsautorisation.
Hvad indeholder en elinstallationsrapport?
For at rapporten kan være retvisende overfor køber, er det ved boligens gennemgang, blandt andet dette der bliver og kontrolleret for funktionsdygtigheden og installationen:
- El-tavler kontrolleres
- Måling af fejlstrømsafbrydere
- Materiel bag ved lampeudtag, afbrydere og kontakter kontrolleres
- Installationer af lav volt. f.eks indbygningsspots
- Kontrollere af boligens elinstallationerne
- Kontrollere om der kan forekomme risikoen for elektriske stød
Hvad indeholder en elinstallationsrapport ikke?
Selvom gennemgangen af elinstallationsrapporten kan virke som omfattende, er der dog stadig visse elektriske elementer der ikke vil blive inddraget i selve rapporten. Ofte forbindes dette med en bagatelgrænse og kontrolleres derfor ikke.
- Slid forårsaget af hverdagsbrug og som ikke har indvirkning på installationens funktionsdygtighed.
- Installationer der ikke har været tilgængelig på besigtigelsestidspunktet. Vær opmærksom på dette, da dette punkt kan være omkostningsfulgt, såfremt det efter købet kræver en fagmand til raperationen.
- Elinstallationer uden for selve bygningen (fx fritstående havebelysning)
- Hårde hvidevarer
- Andre brugsgenstande
Sådan udføres et el-tilsyn
Når gennemgangen er bestilt, kommer den autoriseret fagmand, for at gå husets tekniske installationer igennem. Inden da, bliver du dog bedt om at udfylde en række spørgsmål, da du har den praktiske kendskab til om stikkontakter mv. virker i huset. Fagmanden udføre stikprøver ud fra erfaring og kan skiller installationerne fra hinanden, så som stikkontakter, lampeudtag, indbygningsspots og kigger i eltavlen for at se efter defekter eller forkert udførelse der kan være brandfarlige. Alle anmærkninger bedømmes efter et ensrettet karaktersystemet og indskrevet i dokumentet der udgør elinstallationsrapporten.
Disse er omfattet af huseftersynsordningen og kræver en elinstallationsrapport
Jævnfør § 1, stk. 1 i loven om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom gælder, når en bygningen hovedsageligt anvendes til beboelse for sælger eller hovedsaligt er bestemt til beboelse for køber. Hertil dog med enkelte undtagelser, der er mere erhvervsorienteret.
Nedestående bygninger er underlagt huseftersynsordningen og der stilles altså derfor krav til at sælger skal fremskaffe en gyldig elinstallationsrapport i forbindelse med salget, såfremt denne ønsker at tegne en ejerskifteforsikring:
- Ideelle anparter for en ejendom
- Sommerhuse
- Ejerlejligheder med tilhørende fællesareal
- Nedlagt landbrug
- Køb af landbrugsejendom, der er betinget af at landbrugspligten ophæves i forbindelse med salget
Specielt for ejerlejligheder
Som noget helt specielt for ejerlejligheder, udarbejdes der to tilstandsrapporter. Selve lejligheder og det fællesejede. På samme vis er det gældende for ejerlejligheder. Udover selve ejerlejligheder skal elinstallationsrapporten også omfatte de bygninger der er fællesejet. Der er sælgers pligt at fremskaffe disse oplysninger såfremt det ikke står klart i dokumentationen.
Gyldighed af en el-rapport
Som så meget andet, har en elrapport også en udløbdato. Selvom den er en del samme ordning som tilstandsrapporten, er der altså forskel på, hvor længe de enkelte dokumenter er gældende. Gyldigheden af elrapporten er nemlig gældende i ét helt år, fra den dato fagmanden har udfærdiget elrapporten.
Grunden til fornyelsen er, at sælger skal have et korrekt indblik i boligens tilstand. Forhåbentligt er der ikke behov for en fornyelse, men såfremt kan man ofte få en reduktion i prisen, hvis man anvender den samme virksomhed der udførte den første.
Elinstallationsrapportens karaktersystem
Der hvor køber ofte retter sit blik mod er karaktersystemet i elinstallationsrapporten. Årsagen er, at jo flere fejl der skal udbedres, jo flere argumenter er der for køber for at presse købsprisen ned. Om de seks karakterer bliver ved med at se sådan ud, vides ikke. Indenfor kort tid bliver systemet muligvis anderledes, som beskrevet indlægget om hvordan man anskaffer en billig tilstandsrapport.
Som det er nu, giver den enkelte karakter en vurdering af installationernes lovlighed og funktionsdygtighed.
OBS: Som beskrevet ligner elinstallationsrapporten tilstandsrapporten, med K1, K2 og så videre, men du skal være opmærksom på, at selvom de ligner hinanden, dækker de ikke over det samme.
- UN: Bør undersøges. Vær OBS på disse, som beskrevet tidligere
- K3: Ulovligt forhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en væsentlig eller omfattende del af installationen
- K2: Ulovligt forhold, som på længere sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en mindre og afgrænset del af installationen
- K1: Ulovligt forhold, som ikke umiddelbart er farligt, og som ikke påvirker funktionsdygtigheden
- K0: Praktisk eller kosmetisk mangel
- IB: Ingen bemærkninger.
Når du kigger elinstallationsrapporten igennem, skal du samtidig være opmærksom på, da de enkelte fejl omfatter. Det behøver ikke nødvendigvis være K3 fejl der er de dyreste at udføre, det kan i og for sig være en K1ér.
Forstår du ikke selv omfanget det økonomiske aspekt, vil det være fint at få en fagmand med på sidelinjen.
Ankenævnet for elinstallationsrapporter
Er du som køber eller sælger utilfreds med den udførte elinstallationsrapport, er det muligt at klage til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Finder Ankenævnet din klage berettiget, kan Ankenævnet tilkende klageren en erstatning.