I 2016 blev det øvre loft for tilstansrapport prisen ophævet. Dette betød at den frie konkurrence på markedet for tilstandsrapporter tog ved og herefter, opleves nu store udsving i en tilstandsrapport pris. Rapporten er den samme, men kan svinge mellem 5.000 – 12.000 kr. Der kan derfor være mange penge og tid sparet, med 3 uforpligtende tilbud, når tilstandsrapporten skal indhentes!
I et samarbejdet med 3 byggetilbud, der har formidlet mere en 400.000 opgaver i mere end 21 år, er der på tid og penge at spare for dig. Bedst af alt, så er det 100% gratis og uforpligtende!
Du skal indhente en tilstandsrapport, hvis du ønsker at fritages fra det 10 årige sælgeransvar (fejl og mangler på huset) du har, når du sælger din bolig? Hvis ja, så er tilstandsrapporten vejen frem for dig! Lovpligtig nej, men absolut pengene værd og det burde være grund nok til, at du ikke overvejer at droppe den. Dropper du den vil der være en risiko for at du kan ende med at sidde i en slem økonomisk kattepine og hvem ønsker det?
- Sådan får du tilstandsrapporten på plads
- En tilstandsrapport er forudsætning for ejerskifteforsikringen
- Indhent prisen på tilstandsrapporten let og enkelt
- Tilstandsrapportens gyldighed
- Kom din køber i forkøbet
- Vær din egen byggesagkyndig
- Tilstandsrapportens farveskala (K3, K2, K1, K0, UN & IB)
- Skal du løbe skrigende bort ved røde (K3) fejl i tilstandsrapporten?
- Fokusere ikke kun på tilstandsrapportens røde kritiske fejl (K3)
- Forhold som ikke er indeholdt i tilstandsrapporten
- Find de gamle tilstandsrapporter
- Tilstandsrapport sommerhus eller fritidshus
- Tilstandsrapport på ejerlejligheder
- Undgå sjuskede og forhastede tilstandsrapporter
- FAQ
Tilstandsrapporten er en del af det man kender som huseftersynsordningen, der blandt andet også omfatter en el-installationsrapporten. Med de to dokumenter i hånden, har du som sælger mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring, gennem et forsikringsselskab. Med de forskellige dokumenter i hånden fritages du for det ellers 10 årige sælgeransvar du har ved et boligsalg.
For at fritagelse af sælgeransvaret kan være gældende, skal dokumenterne foreligge for køber, inden købsaftalen underskrives. I bund og grund er tilstandsrapporten altså med til at sikre, at du ikke hæfter for fejl og mangler efter køber har sat underskriften på købsaftalen!
En tilstandsrapport kan og bør udarbejdes, når du går med tanker på salg. Dette er mulig alle typer ejerboliger – dvs. enfamiliehuse, sommerhuse, ejerlejligheder, ideelle anparter og landbrugsejendomme uden landbrugspligt.
Sådan får du tilstandsrapporten på plads
- Udfyld formularen på 3 byggetilbud og du får efterfølgende tilbud fra forskellige beskikkede byggesagkyndig med en stærk tilstandsrapport pris. Du kan også selv tage kontakten. Dog skal personen være beskikket af erhvervsstyrelsen til at udføre arbejdet.
- Den sagkyndige laver en neutral gennemgang af boligen i cirka 1-2 timer, for at belyse eventuelle skader boligen måtte have. Den sagkyndige laver ingen destruktive skader på boligen.
- Udfyld et sælgeroplysningsskema før tilstandsrapporten. Rapporten kan med fordel udføres sammen med den sagkyndige.
- Efter gennemgangen udføres tilstandsrapporten der er et resultat af den byggetekniske vurdering og giver sælger og køber en professionelt indsigt i boligens synlige skader.
Du kan til enhver tid få udført gennemgangen af boligen som kan anvendes til flere formål. Det giver som sagt et indblik i skaderne/forringelse af boligen. Herefter kan du tage stilling til, om skaderne skal udbredres inden, eller sætte boligen til salg med en forventning om, at sælger vil anvende dette som argument til et prisnedslag. Husk altid at der skal være en økonomisk gevinst eller at det økonomisk skal gå i nul, for at det kan betale sig.
En tilstandsrapport er forudsætning for ejerskifteforsikringen
Hvis du går med overvejelserne om helt at droppe en tilstandsrapporten, så gøre det ikke. Rapporten giver en sælger/køber tryghed i bolighandlen, men den gør også, at sælger har mulighed for at indhente tilbud på en ejerskifteforsikring. Dette er med til at frigøre dig fra fejl og mangelansvar du ellers ligger under.
Det er altså en forudsætning, at du skal have udført en tilstandsrapport og elinstallationsrapport, før du kan “tilbyde” køber en ejerskifteforsikring inden købsaftalen underskrives.
På helt samme måde som med tilstandsrapporter, kan du også få flere tilbud på en ejerskifteforsikring. Med forsikringen er du dækket godt ind, men du skal ikke vælge hvilken som helst forsikringselskab. Vælg et stærkt og kendt selskab, så du ikke kommer til at stå i en kattepine, hvis selskabet lukker.
Tilstandsrapport pris?
At være fritaget for ansvaret er selvfølgelig en stor fordel, men potentielle købere forventer også, at de kan få et indblik i hvordan den faktiske stand af boligen er inden de underskriver kontrakten. Derfor er det næsten obligatorisk at man får udfærdiget en tilstandrapport. Spørgsmålet er nu bare, hvordan du få den bedste pris.
Sådan findes den bedste tilstandsrapport pris
Hvad tilstandsrapporten koster, kan i dag være svært at give dig et eksakt svar på. Tidligere var det lettere, for før 2016 var der et øvre loft for hvad man måtte opkræve for udførrelsen af en tilstandsrapport, men det er slut nu. Den nu frie konkurrence betyder, at en tilstandsrapport pris for den samme rapport kan svinge flere tusinde kroner.
Heldigvis er der ikke monopol på marked og en god vægt mellem udbud og efterspørgelse, er med til at holde prisen ned på et fornuftig niveau. Du bliver ikke rippet for alle dine surt optjente lommepenge, men alligevel vil du gerne have en tilstandsrapport pris – lidt købmand er der vel i os alle.
Hvad enten op det er prisen på et sommerhus, villa eller en ejerlejlighed du søger, er prisen ofte opdelt efter kvardratmeter. Jo større boligen er, jo højere pris og hertil hvor boligen geografisk er beliggende.
Priseksempler til tilstandsrapporter
Det skal ikke være nogen hemmelighed at når vi skal have tegnedrengen op af lommen, har prisen altid en indflydelse på vores valg. Vi har taget et kig på forskellige profesionelle udbydere og er kommet frem til nedestående priseksempler. Dog kan prisen variere afhængig af udbyder, behov, geografi med videre, men her får du en god fornemmelse!
- 0-100m2 – 5.000 – 7.000 kr
- 101-199m2 – 6.500 – 8.000 kr
- 199-300m2 – 8.000 – 12.000 kr
Afhængig af de ovennævnte parameter kan prisen for mange hurtigt ligge et sted mellem 6.500 – 12.000 kroner. Nogle byggesagkyndige tilbyder førsynsrapporter og fornyelser eller andre sammensatte pakkeløsninger. Det giver dig mulighed for både at få tilstandsrapporten og el-rapporten i samme pakke. Løsninger der alt sammen har indflydelse på prisen.
Husk at personen skal være godkendt til formålet. Du kan altså ikke selv foretage en, eller udføre dele af rapporten selv, selvom der kan være mange penge at spare.
Indhent prisen på tilstandsrapporten let og enkelt
Til netop det formål, findes flere serviceudbydere. Den nok mest kendte er 3byggetilbud.dk. De har siden 2000 har udført mere en 400.000 byggerelateret opgaver (herunder tilstandsrapporter) for danskerne og har et tæt samarbejde med sine håndværkere. .
Sådanne servicetilbud er enkelte at anvende. Efter du kort har beskrevet din opgave, klare serviceudbyderen resten. Herefter kontakter de udvalgte byggesagkyndige dig med tilbud, som du kan sammenligne.
Her kan du være sikker på, at kvaliteten er i top, da den sagkyndige ikke får mulighed for at se din opgave. Sammenlign og vælge om det skal være den billige tilstandsrapport, den dyreste eller den midten. Du slipper altså for at søge nettet tyndt, læse anmeldelser af den sagkyndige mv. for at være sikker på, at de får den billigeste tilstandsrapport pris.
Efter du har valgt den rette sagkyndige, aftaler i tid og sted og han klare i realiteten resten herfra. På det aftalte tidspunkt, vil den byggesagkyndige gennemgå huset visuelt, uden at fortage konstruktive ændringer. Gennemgangen vil ikke vil resultere i større skader eller lignende på din bolig.
Når eftersynet er afsluttet vil den sagkyndige udføre en rapport på baggrund af de skader der måtte være på/i din bolig. Senest 14 dage efter den visuelle gennemgang indsendes rapporten og det er fra denne dato, gyldigheden på tilstandsrapporten er gældende fra. Hver punkt er vurderet med en farveskala (karakterskala før 1/10 -2020) fra rød til sort (IB-K3). Alle punkterne vil være et forhandlingspunkt køber vil drage med ind i den faktiske købspris. Du har muligheden for at få huset vurderet inden salget. Dette for at danne dig et overblik over eventuelle skader, du kan forbedre, før huset sættes til salg.
Når den byggesagkyndige har gennemført et visuelt eftersyn af boligen, så vil han vende tilbage med den egentlige tilstandsrapport. I tilstandsrapporten vil han bruge en farveskala og bedømme en lang række punkter. F.eks. afløbet i badeværelset, tagets tilstand, i hvilken tilstand soklerne er osv. Hvert punkt får en farve (karakter) hvor sort betyder ingen bemærkning og hvor rød betyder at skaden er markant og bør udbedres. Ikke nødvendigvis af sælger. Du vil typisk få en kopi af tilstandsrapporten tilsendt når den byggesagkyndige efter færdig med tilstandsrapporten.
Den lidt mere tidskrævende metode
Der er selvfølgelige også andre metoder, hvorpå du kan indhente en god pris. Denne metode kræver mere af dig selv, for du skal selv gøre det store grundarbejde, men metoden er den samme som tidligere nævnt. Du kan altid selv sætte dig til tasterne på påbegynde den store eftersøgning efter en byggesagkyndig der er godkendt til udførelsen. Der er dog en dele mere arbejde i det, at du skal have fat i flere forskellige virksomheder, der skal udfærdig et tilbud til dig, som du kan sammenligne. Indhent som minimum tre tilbud, da det vil give dig det bedste indblik i hvordan de ligger i priser og indhold af tilbudet.
Men kan jeg ikke bare få en billig tilstandsrapport pris gennem min mægler og slippe for tidsforbruget?
Du slipper for at bruge tiden på selv at skulle surfe internettet igennem for godkendte leverandører, men jævnfør Loven om formidling af fast ejendom §43, er det ikke tilladt for ejendomsmæglere at rekvirerer en rapport på sælgers vegne.
Men hvordan hulan gør man så?
Nok må de ikke pege dig direkte mod en sagkyndig, men mod et forsikringsselskab. Selskabet må pege på en person til at udføre tilstandsrapporten og forsikringsselskabet giver dig prisen. Det er en lang omvej for at få en god pris på tilstandsrapporten og jo flere led der er i processen, jo højere har prisen det med at blive!
Og så er det jo lige det at…
en byggesagkyndig skal være uvildig for at du får dem mest retvisende rapport. Som Dansk Bolig Advokater har haft fokus på, kan man diskutere hvor uvildige det er, når det er forsikringsselskabet der vælger virksomheden til at udføre rapporten. Husk på, at fejl og mangler der er noteret i tilstandsrapporten ikke dækkes af forsikringen.
Den sidste metode for en tilstandsrapport pris
Metoden ligger sig tæt op af den første løsning, men alligevel lang fra. Det er lige så hurtigt men kan bare vise sige at være den dyreste af alle løsningerne. Løsningen er at tage den første og bedste du falder over eller bliver henvist til af en kollega, en god ven eller ligneden. En metode vi absolut ikke vil råde dig til at anvende, med mindre du vil åbne pengepungen for gud og hver mand. Men for at du har en idé om hvor meget det koster at få udført, må du forvente at prisen for rapporten alene starter omkring de 6.500 kr. Flere virksomheder tilbyder dog pakkeløsninger hvor en rapport på el-installationen også er inkluderet i prisen og muligvis en energimærkning.
Uanset hvilken fremgangsmåde du vælger til at indhente en tilstandsrapport pris, råder vi dig altid til, at du læser tilbuddet igennem, så du kan sammenligne priserne bedre og ved hvad du får med i den samlede pris.
Tilstandsrapportens gyldighed
Seks måneder kan for mange boligsælgende virke som kort tid. Får du ikke solgt boligen inden for de første seks månder, skal rapporten altså fornyes. Endnu en udgift ligger altså og venter på dig, så husk pakkeløsningerne!
Men hvorfor betale mere end højst nødvendigt?
Udgifter at du nok af i forbindelse med salget. En tilstandsrapport løber hurtigt op i +6.500 kroner og skal du have en fornyelse med i købet kan du ligge cirka 2.000 kr til inkl. moms. Hvorfor betale mere end højst nødvendigt? Alle udgifter går fra dit overskud. Penge du måske skal bruge til udbetaling på en ny bolig.
Her er et tip til dig!
Inden du sætter din bolig til salg, så lav lige et par søgninger. Søg på “liggetid i (skriv din by)”, besøg boligsiden.dk og snak med din lokale ejendomsmægler. Det giver dig en god fornemmelse af liggetiden på boligere solgt i dit område eller by? Overvej med dig selv om du vil satse på pakken eller vente. Omvendt så er to tusinde for en “forsikring” måske småpenge i den store helhed. I vores optik er penge sparet, penge tjent!
OBS: Har du købt en fornyelse af tilstandsrapporten og er den sagkyndige i mellemtiden gået konkurs, skal du finden en anden. Du vil altså derfor skulle betale fuld pris ved den nye sagkyndige.
“Kan man ikke blot se bort fra en tilstandsrapport, når gyldigheden kun gælder seks måneder”?
Du kan sagtens glemme alt om tilstandsrapporten, da den ikke er lovpligtig at anskaffe. Dog skal du være opmærksom på de konsekvenser der følger med, hvis du ikke får udfærdiger en rapport. Det 10 årige fejl og mangelansvar som køber kan påråbe sig, er bare heller ikke sjove at have hængende over hovedet! Konsekvenser der kan løbe op i mange hundred tusinde kroner og som kan ødelægge mange fremtidige muligheder.
Kom din køber i forkøbet
Hvis du selv ønsker at vide hvor du let kan sætte ind i forhold til husets stand, kan du få lavet et førsyn. Et førsyn udføres af en byggesagkyndige der gennemgår husets, på niveau som når tilstandsrapporten på dit hus udføres. Denne rapport udleveres efterfølgende til dig, så du får et indblik i, hvor du kan lave forbedringer inden rapporten der indberettes udføres.
Vær din egen byggesagkyndig
En rapport der er behæftet med fejl, kan være med til at skræmme nogle købere væk, hvor andre vil anvende fejl og mangler til tryk salgsprisen i bund. Men det kan du selv gøre noget ved. Hvis du vil sælge hurtigere, så vær din egen byggesagkyndig. Find blyant og papir frem og lav selv en tjekliste med de fejl og mangler der falder dig i øjet.
Men virker det lige så godt?
Ja og nej! For at du kan få en ejerskifteforsikring, skal tilstandsrapporten udføres af en beskikket byggesagkyndig, godkendt af sikkerhedsstyrelsen, men du kan undgå pletter på straffeatesten (læs tilstandsrapporten)
Ideér til hvad du kan kigge efter:
- Råd i udvendig træbeklædning
- Løse eller revnet klinker samt fuger
- Gennemgang af huset murer for at sikre at en evt omfugning af murværk ikke er nødvendig
- Få rettet skæve tagsten op
- Gennemgang af isolering på loftet
- Revnet glas i vinduerne
- Justeringer af hængsler i døre og vinduer, så det åbner og lukker korrekt
- Synlige skader på soklen
- Ser taget slidt og nedbrudt, kan et nyt tag kommer på tale i forhandlingerne
Tilstandsrapportens farveskala (K3, K2, K1, K0, UN & IB)
Efter den 1/10-2020 skete der en væsentlig ændring i rapporten, der vender det du kender på hovedet.
De kendte K-fejl som du kendte til, er altså et afsluttet kapitel. En ændring man mener skulle gøre det lettere for køber og sælgere at forstå omfanget af de forskellige fejl, men altså en beslutning der møder skarp kritik fra Bfbe (de byggesagkyndiges brancheforening), der bakkes op af forsikringsselskaber, Dansk ejendomsmæglerforening, Danske boligeadvokater mf. De mener at dette både er med til at gøre rapporterne dyre, men også vender spanden på hovedet, med alt der har været arbejdet på, de seneste 10 år, i forbindelse med retspraksis.
Har du helt styr på tilstandsrapportens nye farver rapporten? Hvis ikke kan drømmeboligen hurtig gå hen og blive en omkostelig adfære, så snart underskriften er sat købsaftalen.
Det er derfor ekstra vigtigt, at du gennemlæser din rapport mere end en gang og forstår hvor kritiske og omkostelige skaderne bliver at udbredre, inden du lader drømmen blive til virkelighed.
Forstå tilstandrapportens nye farver
For at du kan få kendskab til farverne (karakterne) og deres betydning, får du her den gennemgang af de forskellige farver. Vær opmærksom på, at skaden kan være mere omfangsrig, når reparationen igangsættet.
Bemærk at dette er vejledene og at de individuelle forhold skal vurderes i forhold til den konkrete bolig. Det kan derfor være en fordel, at have en håndværker eller en byggesagkyndig med på råd, til at giver jer en dybere økonomisk indsigt.
Rød (K3): Kritiske skader
Beskriver skader, der med tiden vil medføre svigt i funktionen af bygningsdele og som med tiden risikerer at skade på andre bygningsdele.
Gul (K2): Alvorlige skader
Beskriver skader, der med tiden vil medføre svigt i funktionen af bygningsdele, hvor det vurderes at andre bygningdele ikke lide skade herfa.
Grå (K1): Mindre alvorlige skader
Beskriver skader, der ikke har indflydelse på bygningsdelen eller bygningens funktion.
K0: Kosmetiske skader
Beskriver skader eller forhold, der kan påvirke købers indtryk af boligen.
Sort (UN): Bør undersøges nærmere.
Beskriver forhold, hvor det ikke har været muligt at afdække forholdene ved gennemgangen. Der bliver ofte ikke kigget nærmere på UN forhold. Disse forhold bør undersøges, da det kan være en alvorlig skade det kan have store økonomiske konsekvenser.
IB: Ingen bemærkninger
Beskriver, at bygningsdelen ikke giver anledning til bemærkninger.
Skal du løbe skrigende bort ved røde (K3) fejl i tilstandsrapporten?
Der er ingen grund til at springe i løbetøjet og spurte deruda, hvis rapporten er behæftigede med én eller flere røde (K3) fejl. Det er vigtig at du hæfter dig ved, hvad skaden omfatter, inden du drager en konklusion om boligen er for dig eller ej.
Visse kritiske fejl kan nemlig være så simple at udføre, at selv dig med ti tommelfingre kan udføre jobbet.
Men hvorfor er det så en kritisk fejl i tilstandsrapporten?
Når en Kritisk fejl bliver noteret, er det fordi skaden er blevet vurderet til, at den vil medføre skade på andre bygningsdele. Skader som revnet tagsten vil blive noteret som kritisk fejl, da regn og slud vil/kan medføre råd eller skimmelsvamp i den underliggende konstruktion. Blot ved udskiftning af en tagstenen har du fjernt tilstandsrapportens fejl. Bliver du mødt af sådan en skader, kræver det at du kontrollere en underliggende, tilstødende konstruktion eller bygningsdel, for at kunne får det fulde overblik over skadens omfang.
Fokusere ikke kun på tilstandsrapportens røde kritiske fejl (K3)
Det kan for mange været svært at få det totale overblik over hvordan tilstandsrapporten er skruet sammen og skal forståes. Ofte hæfter køber sig ved det forkerte og overseer omkostelig forbedringer som tilstandsrapporten belyser med karaktersystemet. Flere hænger sig i kritiske fejl og glemmer de omkostninger der ligger ved grå (mindre kritiske) fejl.
I en tilstandsrapport, vil gulve være givet en grå farve. Der er bare ikke mange der tænker, at et udskiftning af f.eks trægulv kan blive en stor udgift.
Læs og forstå mange bække små… Eksempel på grå anmærkning
Skal du have skiftet 100 kvm trægulv (+10% til spild) er det lig 110 kvm gulv du skal købe. Trægulvet siger vi koster 200 kr. Kvm.
110 kvm * 200 kr = 22.000 kr + evt timeløn til håndværker.
Udgifterne kan altså hurtig løbe op, hvis du ikke er opmærksom. Vi opfordre dig derfor til at rådføre dig med en sagkyndig, også selvom der foreligger en tilstandsrapport for ejerlejligheden. Disse kan ofte spotte omkostninger du ikke selv har været opmærksomme på. Find en håndværker til gennemgang her
Forhold som ikke er indeholdt i tilstandsrapporten
Godt nok bliver bygningen set godt igennem, men der er også elementer du ikke skal bekymre dig om at få renoveret, inden den sagkyndig kommer på besøg. Her kan du se de punkter der ikke vil være en del af din tilstandsrapport.
- Funktionen af el- og VVS installationer (elinstallationsrapporten er en del af huseftersynsordningen)
- Slid på boligen der er kommer fra hverdagens brug
- Elementer der ikke påvirker brugen eller værdien
- Placering af bygningen på grunden
- Planløsningen er bygningen
- Indretningen af bygningen
- Løsøre som f.eks vaskemaskiner, opvaskemaskiner mv.
- Pools/bassiner og pumpeanlæg
- Solsejl, markiser og baldakiner
- Installationer der findes uden for bygningen
- Udseende og/eller boligens arkitektur
- Hvis der ikke er direkte overtrædelser af bygningslovgivningen
Find de gamle tilstandsrapporter
Vil du finde de gamle tilstandsrapporter, vil de være tilgængelige på boligejer.dk, der er en del af Erhvervs- og Byggestyrelsen. De gamle rapporter, kan du fint anvende til få udbedret de skader fra tidligere, der ikke er blevet udbedret, så de ikke “pynter” i den nye. Det er kun muligt at hente tilstandsrapporter for en bolig, hvis du ejer den.
Tilstandsrapport sommerhus eller fritidshus
Står du overfor at skulle sælge dit sommerhus, er der flere elementer du skal overveje. At finde den rette mægler er det første skridt på vejen mod en god handel, men at have eventuelle fejl og mangler til at hænge over hovedet i tiden efter salget af huset, er en helt anden sag – en situation du gerne skulle være foruden. Den situation undgår du blandt andet ved at få udarbejdet en tilstandsrapport på dit sommerhus.
Prisen vil variere afhængig af udbyder, grundet den frie konkurrence. Du kan se eksempler på priser længere oppe i teksten, så du kan få en fornemmelse af hvad prisen på en tilstandsrapport til et sommerhus koster.
Tilstandsrapport på ejerlejligheder
Vidste du at rigtig mange går ubevidst i fælden, når de sælger deres ejerlejlighed? Hvis du har købt eller solgt en ejerlejlighed uden en tilstandsrapport inden for de seneste 10 år, er du fanget i bjørnefælden.
Uanset om du er sælger eller køber, kan det nemlig føre store omkostninger med sig, hvis der ikke foreligger en tilstandsrapport på ejerlejligheden ved køb eller salg.
Situationen er den, at man meget sjældent ser tilstandsrapporter for ejerlejligheder. Derfor tænker mange ikke over, at der bør være en rapport i forbindelse med handlen.
“Men ingen får lavet en rapport, så hvorfor skal jeg”?
Det er helt korrekt at meget få personer få lavet rapport, i forbindelse med handlen. Der foreligger heller ikke noget krav om at der skal foreligge en tilstandsrapport for ejerlejligheder så snart kontrakten underskrives. Men mange overvejer heller ikke de efterfølgende konsekvenser det kan medføre.
Specielt for ejerlejligheder
Vil du have udført en tilstandsrapport, skal du som sælger kontakte en godkendt byggesagkyndig til at udføre denne.
Jævnfør bekendtgørelsen for huseftersynsordningen er det også anderledes end rapporter på villaer. Som noget helt specielt for ejerlejligheder skal der udføres to rapporter for ejerlejligheder. Én for selve lejligheden og én for den ejendom som lejligheden er beliggende i.
Begge rapporter er et krav, så køber kan få det fulde indblik i eventuelle forbedringer. Både det der skal laves i lejligheden, men også en for selve ejendommen. Tilstandsrapporten for selve ejendommen dækker over ydermure, tag, vinduer med videre, da dette er fælles for alle lejligheder beliggende i ejendommen.
Den sagkyndige kommer ud og udfærdiger de to separate rapporter. Dette giver dig mulighed for at, indhentet tilbud fra flere forskellige på en ejerskifteforsikringen. Gør du ikke dette, er du som mange andre altså bundet af det 10-årige mangelansvar som køber kan påråbe sig. Dette hvis der er udført ulovlige installationer eller lignende i den solgte lejlighed.
Såfremt der ikke i forvejen ligger en tilstandsrapport som boligforeningen har betalt for, er det en udgift du selv skal holde. Det er mere omfattende end på villaer, da der skal to til. Men en tilstandsrapporten for ejerlejligheden giver dig altså mulighed for at få, en ejerskifteforsikring og derved mulighed for at fraskrive dig dit sælgeransvar.
Efter gennemgang indsendes den af den sagkyndige, hvorefter rapporten er gyldig i 6 måneder, hvorefter den skal fornyes.
Gælder kun for ejerlejligheder
Du skal nemlig ikke tro at du kan tørre alt af på sælgers mangelansvar, hvis du finder fejl i den ejerlejlighed. Det er nemlig ikke sikkert du kan få dækket omkostningerne. Som køber har du det man kalder for en selvstændig undersøgelsespligt. Dette vil sige, at du selv har et ansvar for at gennemgå lejligheden i forbindelse med besigtigelsen.
“Og hvad betyder det så”?
Det betyder, at du som køber efterfølgende ikke vil kunne påpege dig fejl og mangler, som du burde have konstateret ved en almindelig besigtigelse. Det gælder altså for alle fejl og mangler som menes køber burde have bemærket ved besigtigelsen!
Er der ikke udført en tilstandsrapport, er det derfor ekstremt vigtigt, at du selv laver en grundigt gennemgang. Dette eller rådfører dig med en byggesagkyndig eller anden fagmand, så du undgår overraskelserne.
Det som du blandt andet skal besigtige er:
- Vinduer
- Døre
- Badeværelser
- Køkken
- Gulve
- Tekniske installationer
Når du går en lejlighed uden en tilstandsrapport igennem, skal du være opmærksom på, om der er konstruktioner der kan skjule eventuelle installationer. Dette kan være nedsænket lofter, der kan skjule ulovlige installationer der skal udbedres.
Undgå sjuskede og forhastede tilstandsrapporter
Måsket du så programmet fra DR Kontant “Boligkøbere og eksperter om sjuskede tilstandsrapporter: De bygningssagkyndige har for travlt”. Hvis du så programmet, så husker du nok også Jimmi og Carina der stod med enorme frugtproblemer og endte selv med at rive huset ned!
Cyklede du på fælgene hjem på din nyanskaffede cykel, fik forhandlerne den nok hurtigt tilbage. Hvem vil betale for sjusk?
Jeg vil ikke cykle på fælgene og jeg vil slet ikke betale for sjusk! Det skal være med en god samvittighed at jeg kan overdraget en bolig, også selvom det ikke nødvendigvis er mit problemt at tilstandsrapporten er voldsomt fejlbehæftede.
DR kontant kunne trække lidt for mange eksempler frem i lyset på hurtige byggesagkyndige der havde været på to adresser på samme klokkeslet til trods for at der var 100 km de to boliger. Det skal vi gerne undgå!
Find din tilstandsrapport gennem 3byggetilbud der også selv kigger på de håndværkere som til sender opgaver ud. Det ekstra led mellem dig og den sagkyndige er også din sikkerhed for, at kvaliteten er tjekket gennem flere gange.
FAQ
Hvad koster en tilstandsrapport på et hus?
Der er kan være stor forskel på hvad tilstandsrapporten koster i den specifikke situation. Men der er flere måder hvorpå du får en god tilstandsrapport pris. Læs mere her
Hvad er en tilstandsrapport?
Tilstandsrapporten er en uvildig gennemgang af sælgers bolig der bliver udført af en godkendt sagkyndig. Du skal vælge en tilstandsrapport hvis. Læs mere her
Er en tilstandsrapport lovpligtig?
Nej, der er ikke lovpligtig at anskaffe sig en tilstandsrapport. Men en tilstandsrapport betaler sig en det lange løb, for du kan ende i en kattepine. Tilmed kan de heller ikke tegne en. Læs mere her
Hvor lang tid tager det at få lavet en tilstandsrapport?
Det kommer an på hvor stort boligen er og hvor mange fejl der skal registeret. Typisk skal man forvente at en gennemgang tager. Læs mere her
Hvad kigges der på i en tilstandsrapport?
Gennemgange af boligen indeholder flere elementer af boligende funktionalitet. Knirker gulvene, binder døre og vinduer, boligens ydervægge, indvendige revner og. Læs mere her
Hvad er inkluderet i en tilstandsrapport?
Det der er inkludret i en tilstandsrapport, er at du får en uvildig sagkyndig ud og laver en visuel gennemgang af boligen som bliver en del af slagsdokumentationen. Men en del er ikke inkluderet i tilstandsrapporten. Læs mere her
Go´ fornøjelse med fremskaffelsen en god tilstandsrapport pris!